Beta

 • English
 • Deutsch
 • Magyar
 • Español

GY.I.K.

Gyakran Ismételt Kérdések, szakmai információk

Ablakcsere előtt állóknak! Vannak dolgok amiket nem merünk megkérdezni. Ugye ? :)

A legtöbben az első nyílászárócsere alkalmával úgygondolják, hogy:

- " Az ablakcsere drága, de nincs gond! Kérek árajánlatot 20 helyről és a legobb ajánlatot adóval csináltatom meg!"

- "Fú semmit sem értek abból amit magyaráznak! K értékek, légkamrák... Inkább veszek egy kutyát."

Természetesen ezek csak általánosságban feltűnő aggályok és nem Önnek szólnak.

Az alábbi leírásban szeretnénk néhány szót ejteni, és legjobb tudásunkal megválaszolni, az általánosságban felmerülő kérdéseiket. Ha egyéb kérdése merülne fel bármely elérhetőségünkön szívesen válaszolunk!

A legfontosabb az új nyílázáró vásárlásakor:

NYÍLÁSZÁRÓT NEM EGY ÉVRE VESZÜNK, ÍGY NEM FELTÉTLEN A LEGOLCSÓBB ABLAKKAL VAGY AJTÓVAL SPÓROLUNK!

Egy rosszul kiválasztott nyílászáró pár év alatt nem hogy energiát nen  takarít meg, de akár többletköltségeket is jelenthet, rosszabb esetben ki kell cserélni azokat.

Melyik céget válasszam nyílászáró esetén?

Első és legfontosabb dolog, hogy olyan céget keressünk aki nem ígér gyanús ajánlatokat. Mindenképp javasolt, hogy a cég leinformálható legyen. Fontos hogy, a nyílászáró forgalmazó ne csak egy sima kereskedő legyen, hanem olyan akinek a szaktudása elegendő, hogy egyértelmű válaszokat tudjon adni ne csak bemagolt ködös szakkifejezésekkel teletűzdelt szöveget ismételgessen. 

Hány légkamrás ablakot vegyek? 

 Ez az érték három kamrástól hétkamrásig változhat. Minél magasabb légkamra számú egy szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel az ablak, illetve annál jobb a statikája. Példaképpen a háromkamrás nyílászárók K(U) értéke K(U)=1,5 és 2,0 között, az öt légkamrás szerkezetek K(U)=1,1 és 1,4 között vannak.

Mit jelent a beépítési mélység ? 

A beépítési mélység az ajtó, ablak profil vastagságát jelenti. A három légkamrás nyílászárók általában 60mm, az öt légkamrásak 70mm, a hat vagy hét kamrás ablakok 80mm beépítési mélységgel rendelkeznek. Minnél nagyobb a beépítési mélység annál nagyobb az ablak és ajtó statikája, hő és hang szigetelése.

Mennyi a garancia idő az új műanyag ablakra?

Na itt szokott még a dolog érdekes lenni. Sokszor látjuk mi is a  9-10 év garanciával reklámozott műanyag nyílászárókat. Néhány esetben a forgalmazó még hangsúlyozza is eladáskor ezt.

Műanyag nyílászáróink megvásárlásakor érdemes erre vissza kérdezni nehogy később meglepetések érjenek minket. Mert a legtöbb esetben ahogy nálunk is a garancia idő 2 részre oszlik.

Természetesen a legtöbb neves cég és lelkisimeretes forgalmazó ezt el mondja. 

A műanyag ablakoknál ez az általában két részre osztott garancia idő magából a teljeskörű garanciából, és a szavatossági időből tevődik össze. 

A Garancia idő: ( 2 év) Ezt időt az általunk eladott termékekre, és az általunk elvégzett munkára vállaljuk. Teljeskörű, így ez idő alatt bármilyen meghibásodás történik azt nekünk önköltségesen el kell végezni. Kizáró okok pl. a nem rendeltetésszerű használatból vagy külső behatásból ( betörés ) történő meghibásodás. 

A szavatossági idő:(5 év): A szavatosságon belül a gyártó azért vállal felelősséget, hogy a nyílászáróknak az átadás pillanatában rejtett szerkezeti hibája nem volt, valamint hogy a szavatossági időn belül az alkatrész utánpótlást garantálja. A szavatossági idő a nyílászárók átadásának napjától szól.

Milyen nyílászárót vegyek panel lakásba?

A panellakások ideális nyílászárói az 5 légkamrás műanyag nyílászárók, nagyon zajos helyeken javasolt a 3 rétegű üveg alkalmazása. Természetesen ideális lehet az ettől magasabb 6 légkamrás  műanyag ablak is. A panellakásoknál főleg a magasabb szinteken ideális lehet a középtömítéses műanyag ablakok használata a fokozott légzárás és szélellenállás érdekében.

4 fontos lépés:

Első lépés:  - Döntsük el mit szeretnénk kicserélni.

Ha ezt eldöntöttük javasolt szépen összeírni egy lapra, külön véve helyiségenként a nyílászárót, a párkányokat, a redőnyöket és ha van a beltéri ajtókat is.

Második lépés:  - Mérés és a cégek kiválasztása

Mérjünk. Ne aggódjunk jól mérünk-e, csak egyszerűen menjünk oda a meglévő nyílászáróinkhoz és mérjük meg a szélességüket és a magasságukat. Minden esetben gyártás előtt egy ingyenes felmérést végzünk, hogy a méreteket pontosítsuk. 

Fontos:

- a mérésnél figyeljünk oda ne csak a szárnyakat mérjük, hanem a tokot is. Tehát a jó mérés a faltól-falig, a tok egyik szélétől a másikig felvett méret.

- először mindig a szélességi méreteket, és utána a magassági méreteket szoktuk megadni.

- ha több szárnyú az ablak javasolt megmérni, hogy mekkorák a szárnyak.

- ha egymás felett helyezkednek el, akkor meg kell mérni mekkora az alsó szárny magassága. A felső miatt nem kell tornázni, a teljes magassági méretünkből kivonjuk az alsó ablak magasságát és ami marad na az pont a felső ablak mérete.

Harmadik lépés: - Az ajánlatkérés

A legtöbb nyílászárókkal foglalkozó cég weboldalán vannak egyszerűen kitölthető árajánlat kérő formulák. Ezek általában táblázat és vagy legördülő menük segítségével kényelmesen kitölthető egyszerű kis alkalmazások, sok bajunk nem lehet vele csak értelemszerűen kitölteni, és a megjegyzésbe az egyéb meg nem adható infomációkat leírni.

Negyedik lépés:  - A választás

Ne csak az árat nézzük, hanem azt, hogy az ajánlatban minden fel van-e tüntetve amire árat kértünk. Ha valakinek az ajánlata szimpatikus de nem találunk benne valamit, netán túl alacsony a többihez képest, emailben vagy telefonon kérdezzük meg, mit is tartalmaz pontosan az ajánlat.

Ha kiválasztottuk azt a 2 ajánlatot ami a legjobb számunkra, a kedvezőbb ajánlatot tevő céggel vegyük fel a kapcsolatot.

Ha nem érzünk kellő bizalmat a választott cég felé, akkor jobb, ha egy másikat is megnézünk!

Mivel esetenként nagyon sok pénzt költünk új műanyag ablakainkra, fontos hogy a bizalmunk meglegyen a választott cég felé.

Hogyan készüljek a beépítésre?

A nyílászáró csere porral és zajjal jár. Ezért azon helységekben, ahol nyílászáró csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni. A nyílászáró előtti részeket kérjük kiüríteni, hogy szakembereink számára a munkaterület könnyen hozzáférhető legyen. Amennyiben a környéken nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről, hiszen a nyílászárók kézi szállítása nehéz és balesetveszélyes!

 • Bontás-beépítés

A meglévő nyílászárók a lehető legkevesebb falsérüléssel kibonhatóak. Panelépületek esetében a falszerkezet visszajavítást többnyire nem igényel, viszont szükséges a szerelési hézagok takarólécezése belül és kívül is! 

 •  Kőműves falvisszajavítás:

Pontos kalkulációt erre az esetre a megtekintés után lehet adni.                  

Szavatosság

Termékeink kötelező alkalmassági ideje a 11/1985. (IV.22.) ÉVM-IpM-KM-MÉM-NkM együttes rendelet alapján a vásárlástól számított 5 év.

A szavatosság vonatkozik:

- A nyílászáró valamennyi elemének helyes működésére

- Üvegek tömítésére

- A szerkezet megfelelő tömítettségére

- Az építésfizikai jellemzők EK nyilatkozat szerinti osztályozáságának megfelelőségére, a kiterjeszthetőségi mérettartományon belül.

A szavatossági igény nem érvényesíthető:

- nem a leírt felhasználási területre történő beépítés,

- szakszerűtlen tárolás, beépítés,

- karbantartás elmulasztása,

- nem megfelelő (gondatlan) használatból eredő károsodás,

- helytelen működtetésből eredő károsodások,

- helytelen tisztítás,

- külső mechanikai sérülések

A szavatossági jogot a számla, befizetési bizonylat és jelen szavatossági tájékoztató bemutatása alapján lehet érvényesíteni. Az esetleges hibák a vásárlás helyén, írásban jelenthetők be.

Figyelem!

Felhívjuk a kedves vásárlók figyelmét, hogy az újépítésű lakásoknál az első és második fűtési szezon alkalmával a nyílászárók felületén fokozott páralecsapódás tapasztalható, amely garanciális hibára nem vezethető vissza. A fokozott páralecsapódás a vizes építési technológiából adódó (vakolás, aljzatbeton, festés) nedvesség következménye, amelyet rendszeres átszellőztetéssel vagy az üvegen kicsapódó pára letörlésével lehet mérsékelni.

Működtetés, kezelés és karbantartás

Tisztelt Vásárló!

Kérjük, hogy termékünk megvásárlása után tanulmányozza át az alábbiakat! Bízunk benne, hogy az ott leírtak segítik Önt abban, hogy nyílászárónkat mind hosszabb ideig megelégedéssel tudja használni.

CSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS, TÁROLÁS:

Az ablakok, erkélyajtók üzemileg szerelt kivitelben kerülnek forgalomba. Kérjük a csomagolóanyagot környezet tudatosan kezelje.

Szállítás közben óvja a szerkezeteket az eldőléstől, a sérüléstől, a nedvességtől. Beépítésig fedett, száraz helyen, alátétfákra állítva, vagy fektetve az időjárás károsító hatását kizárva tárolja. Saját szállítás esetén a szállításból eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

Beépítés

A termék kizárólag falazást követően az előre elkészített falnyílásba építhető be!

A nyílászárók beszerelésének megfelelőségére és a helyes működtetésre a beszerelő vállalkozó vállalja a szavatosságot!

A SZAKSZERŰ BEÉPÍTÉS, A HIBAMENTES MŰKÖDÉS, TOVÁBBÁ A SZAVATOSSÁGIIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK FELTÉTELE, EZÉRT AZT KIZÁRÓLAG SZAKEMBER SZERELJE BE!

A beépítési mód kizárólag az utólagos elhelyezés. A tokszerkezet és a falnyílás közötti hézag 5 és 15 mm között legyen.

Ablakok és erkélyajtók és bejárati ajtók beépítése és a beállítás menete.

1. A szárnyat leemeljük a tokról (bukó-nyíló szerkezetnél a bukóollót ki kell akasztani a szárnyból bukó helyzetben).

2. A tokot behelyezzük a falnyílásba, fa alátétekkel és ékekkel elvégezzük a beállítást a következők betartásával: az alsócsapos vízszintes legyen, a tok álló elemei függőlegesek legyenek két irányból beállítva, a pontos beállítás után ékekkel rögzítsük a tokot.

3. A szárnyat felhelyezzük a tokra, zárás és nyitáspróbát végzünk. Szükség esetén a vasalatrendszernél alkalmazható lehetőségekkel az ablakszárnyak beállítását elvégezzük.

4. A szárnyat leemeljük a tokról.

5. Elvégezzük a tok végleges rögzítését.

Rögzítési helyek:

Függőleges tokelem: alul, fölül és közben annyi helyen, hogy a rögzítések közötti távolság maximum 50 cm lehet.

Vízszintes tokelem: a rögzítések távolsága a függőleges tokelemtől és egymástól maximum 50 cm lehet

Rögzítési lehetőségek:

Tokra szerelt (tok beállítása előtt) beépítő vas és falba tiplizett csavar (kereskedelemben kapható) segítségével,

Tokon keresztüli rögzítés tipli és csavar segítségével (a beállított tokot ki kell venni a falnyílásból, hogy a tiplik elhelyezhetők legyenek és visszahelyezéskor figyelni kell, hogy pontosan oda kerüljön vissza),

Tokon keresztüli rögzítés speciális tokrögzítő csavar (falazó anyagnak megfelelő típus) segítségével,

Végleges rögzítés PUR habbal:

A tokok 90 cm-es hosszúság fölött középen kitámasztjuk függőleges és vízszintes irányban is, hogy a hab ne tudja összenyomni, PUR habbal kitöltjük a tok és falnyílás közötti rést, betartva a hab alkalmazására vonatkozó előírásokat. A hab kikeményedése utána a kitüremkedő részek levághatók.

6. A szárnyat felhelyezzük a tokra és az esetleg szükséges finom beállításokat elvégezzük.

7. A beépítése után végzett vakolási munkák során meg kell akadályozni a vasalatok szennyeződését.

8. A bejárati ajtó beépítésénél ügyeljünk a küszöbsík megfelelő meghatározására figyelembe véve a burkolat szintjét is.

A vasalatokat beszerelés után a beépítő állítja be. Azt követően időnként is be kell állítani, nem megfelelő záródási erő vagy akadályozott működés esetén. A vasalatok „elállítódásai” a szerkezetek használatából erednek, nem tartoznak a szavatosság körébe.

A bejárati ajtó zárásához a kilincset kb 30°-ban meg kell emelni, majd a kulcsot ez után lehet elforgatni és az ajtót bezárni.. Nyitásnál a kulcs szabadon elforgatható és az ajtó nyitható.

A vasalatokat 4-es imbuszkulcs segítségével lehet szabályozni. Az első alkalommal a szabályozáshoz kérje szakember segítségét.

Biztonság

Az ablak és ajtószárnyakat legfeljebb 15 Kg-os terhelésnek szabad kitenni, azokat feszíteni vagy túlterhelni nem szabad. Üvegtörést nem szabad okozni. Repedés, törés vagy egyéb külső szerkezeti elem sérülése esetén haladéktalanul intézkedni kell a javításról, az esetleges személyi sérülések megelőzése érdekében.

Karbantartás

A KÉSZFELÜLETŰ FA NYÍLÁSZÁRÓK NEM IGÉNYELNEK FELÜLETKEZELÉST.

Évente legalább egy alkalommal szükséges:

 •  a vasalatok olajozása,
 •  a működési hézagok ellenőrzése, szükség esetén a vasalatok után állítása a beállításnál leírt módon,
 •  a gumitömítés kezelése szilikonnal vagy glicerinnel a rugalmasság megtartásának érdekében.

Tisztítás

A különböző műanyag és üvegfelületek az anyaguknak megfelelő, üzletekben kapható tisztítószerekkel tisztíthatók a rajtuk feltüntetett útmutató szerint.

magyar
 • Total Visitors: 536896
 • Unique Visitors: 48525
 • Registered Users: 58
 • Utolsó regisztrált felhasználó: strippingdecathlon
 • Published Nodes: 75
 • Your IP: 112.194.195.160
 • Since: 08/13/2017 - 13:41